Hotelarze na zajciach warsztatowych w Bukowym Parku w Polanicy Zdroju |
|
|
W ramach wspópracy Noworudzkiej Szkoy Technicznej z hotelami 25 stycznia klasa 2b technikum hotelarskiego uczestniczya w warsztatowych zajciach w Hotelu Bukowy Park**** w Polanicy Zdroju. Tematem wiodcym bya „Zastawa stoowa i jej wykorzystanie przy obsudze gocia”. Uczniowie NST mogli obserwowa, jak w hotelowej restauracji nakrywa si stoy do serwowania rónych zestawów da wykorzystujc do tego odpowiednie rodzaje szka, sztuców i innych elementów zastawy stoowej. Zajcia prowadzia pani kierownik gastronomii Bukowego Parku. Omówia i pokazaa uczniom bielizn stoow, tace, szko i sztuce, jakie wykorzystuje si przy obsudze gocia. Przyszli hotelarze formowali serwetki indywidualnego uytku, sprztali stó, przygotowywali kaw, zobaczyli jak funkcjonuje bar hotelowy.
Zajcia byy ciekawym i odmiennym sposobem utrwalania wiadomoci
zdobytych na lekcjach z obsugi konsumenta, a moliwo poznawania
hotelu od strony pracowników, rozmowa z nimi, poznawanie ich pracy
utwierdza uczniów w przekonaniu, e wybrali odpowiedni kierunek
ksztacenia. |