Praktyka zawodowa w Grecji dla pięciu uczennic technikum hotelarskiego Noworudzkiej Szkoły Technicznej Agaty Jandzio, Katarzyny Aniszewskiej, Patrycji Wiśniewskiej Agnieszki Zwolennik oraz Magdaleny Osypki rozpoczęła się w czerwcu 2019 roku. Uczennice wyjechały w ramach projektu Erasmus plus Europejska Nowa Ruda pod opieką nauczyciela zawodu Pani Marty Augustynowskiej. Miesięczną praktykę realizowały w hotelu Honorata w Paralia Katherini na Riwierze Olimpijskiej, która jest jednym z najładniejszych regionów Grecji, z widokiem na przepiękne krajobrazy gór Olimp oraz zatokę Morza Egejskiego.
Podróż do wspaniałego greckiego kurortu w Paralia Katerini spędziłyśmy w
samolocie linii Ryanair na trasie Kraków – Saloniki. Podczas podróży z
okien samolotu podziwiałyśmy piękne widoki. Dwugodzinna podróż
zakończyła się lądowaniem w burzy. Ponieważ dla większości z nas był
to pierwszy lot samolotem mamy niezapomniane wrażenia. Na miejscu
zakwaterowania przywitała nas Pani Honorata oraz grecka kolacja. Pierwszy
dzień rozpoczęłyśmy od przygotowania tradycyjnej greckiej kawy frapee
pod czujnym okiem Pani Honoraty, zwiedziłyśmy hotel i oczywiście
przywitałyśmy się z Morzem Egejskim. Praca w hotelu była zaplanowana na
cały miesiąc, ale możliwość codziennego pobytu na plaży i kąpieli w
ciepłym morzu oraz poznawanie innej kultury bardzo zachęcały do
przeżycia przygody w greckich klimatach. Przez cały okres praktyk
mieliśmy do dyspozycji dwie kondygnacje domu, w którym oprócz zawsze
dobrze zaopatrzonej lodówki , zachwycały wzorowane na antycznych,
elementy wystroju domu oraz zapierający dech w piersiach widok z okien
na Górę Olimp. W kolejnych dniach zwiedzaliśmy Grecję. Wycieczkę do
Narodowego Parku Olimpijskiego rozpoczęliśmy od zwiedzania Litochoro,
jest to górska miejscowość, która stanowi ostatni przystanek przed
zdobywaniem Olimpu. Tu zaczyna się najbardziej znany szlak E4 na szczyt
– Mitikas 2917 m.n.p.m. Podczas wędrówki po Parku z naszą przewodniczką
Anthi odwiedziliśmy klasztor Agiou Dionisu oraz podziwiałyśmy prawdziwe
piękno Olimpu. Spacer przepięknym kanionem Enipea do wodospadów Zeusa
Withos uwidoczniony jest na wielu zdjęciach oraz pozostanie na zawsze w
naszej pamięci. W drodze powrotnej wstąpiliśmy do małej, tradycyjnej
greckiej wioski Paleos Panteleimon, w której podziwiać można drzewa
kasztanowe i oliwkowe. Tu w malowniczych sklepikach można nabyć
wytwarzane tylko tradycyjnymi recepturami miody i przetwory z kasztanów,
olejki i oliwy z oliwek. Kolejna atrakcja turystyczna, która
zwiedziliśmy dzięki realizacji projektu Erasmus plus Europejska Nowa
Ruda to światowy unikat. „Wiszące klasztory”. Wyjątkowe monastery
wzniesione na niedostępnych skalnych turniach wzbudziły nasz podziw i
zainteresowanie historią ich powstania. Pierwszy klasztor wzniesiono tu w
1336 roku, a swoją świetność przeżywały w XVI w. Niedostępność tych
klasztorów niech potwierdzi fakt, że mnisi wszelkie materiały potrzebne
do budowy i życia wciągali na linach. Do dnia dzisiejszego przetrwało
tylko sześć klasztorów cztery męskie i dwa żeńskie: Agios
Nikolaos (Świętego Mikołaja), Agios Stefanos (Świętego Stefana), Agia
Triada (Świętej Trójcy), Megalou Meteorou (Wielki Meteor), Roussanou,
(Świętej Barbary) i Varlaam. Nam udało się zwiedzić z polskim
przewodnikiem Wielki Meteor, a wśród wielu jego ciekawych wnętrz
średniowieczną kuchnię oraz miejsca do modlitwy i medytacji. W czasie
miesięcznego pobytu poznaliśmy grecką kuchnię, która jest niewątpliwie
bardzo smaczna, ale w okresie upałów trochę ciężka. Mausaka, faszerowane
papryki, pomidory, sałatki z serem feta, różne gatunki oliwek oraz
oliwa należały do stałych elementów codziennych posiłków. Bardzo
smakowały nam owoce, które w tym regionie są szczególnie soczyste i
słodkie. W czasie praktyki dziewczęta podzielone na grupy zajmowały
się przygotowywaniem i podawaniem śniadań, sprzątaniem pokoi, dyżurami w
recepcji, wykonania procedury check in przyjęcia grupy do hotelu,
odbieraniem emaili, przygotowywaniem ofert pobytów oraz pomocą w
przygotowywaniu i wydawaniu obiadów i obiadokolacji. Praca w takich
wysokich temperaturach była bardzo męcząca, ale za to czas wolny
wykorzystywaliśmy na kąpiele w morzu i plażowanie, oraz na spacery po
urokliwym miasteczku. Podczas takich spacerów mieliśmy okazję spróbować
oryginalnego greckiego gyrosa, który, jak łatwo się domyślić, ma inny
smak, niż ten sprzedawany w Polsce. Właściciele hotelu Honorata często
robili praktykantkom niespodzianki. Jedną z nich był konkurs na
najlepiej przygotowany zestaw śniadaniowy. Niezależne jury, w składzie
również goście hotelowi, wyłoniło najlepszy zestaw i konkurs wygrała
Agata otrzymując nagrodę w postaci Smartwach’a. Gdy nadszedł czas
zakończenia praktyk właściciele hotelu pożegnali nas rodzinnym obiadem,
obdarzyli drobnymi upominkami i wręczyli certyfikaty. W ramach rewanżu
dziewczęta w tajemnicy przygotowały film upamiętniający pobyt w Grecji. Po
szczęśliwym powrocie do domów pozostają nam wspomnienia, nowe
umiejętności zawodowe oraz językowe a na pamiątkowych zdjęciach
niezapomniane wrażenia z praktyki.
|