to projekt Stowarzyszenia Parlamentarzystów
i Samorządowców Ziem Górskich "Wybrani w Górach",
którego zakończenie planowane jest w czerwcu 2007 roku.
Ma on na celu zaszczepienie „good mountains
practices” w regionach górskich i jest skierowany do szkół
ponadgimnazjalnych o profilu: rolniczym, hotelarskim, gastronomicznym
i turystycznym z Kotliny Kłodzkiej.
Jest nam miło poinformować, że nasza szkoła
jako Partner nr 6 uczestniczy w realizacji tego projektu.
26 maja odbyło się w Paszkowie koło Polanicy
Zdroju spotkanie polskich partnerów projektu z partnerami z
Włoch i Portugalii. W międzynarodowym spotkaniu, na którym
obowiązywał język angielski, niemiecki, francuski i hiszpański,
wzięli udział wicedyrektor Mariusz Kałwak oraz nauczyciele:
Jolanta Chuchla i Małgorzata Kałwak.
Zobacz program spotkań.
Główne
cele projektu:
- zrównoważony rozwój
górski,
- przyspieszenie procesu rozwoju
nowych i udoskonalenie już istniejących metod pracy, co dałoby
młodym ludziom nowe narzędzia i nowe podejście do problemów
związanych z pracą w tych dziedzinach,
- umożliwienie bezrobotnym zdobycia
części środków na podjecie działalności gospodarczej w
takich dziedzinach, jak: rolnictwo górskie, agroturystyka,
produkt regionalny (produkcja, dystrybucja, standardy UE i promocja),
hotelarstwa, regionalna gastronomia i zarządzanie w/w,
- pomoc kobietom obciążonym
obowiązkami rodzinnymi w samozatrudnieniu lub w znalezieniu
alternatywnych źródeł dochodu, jakim może być np.
wykonywanie rzemiosła artystycznego.
RealizatorStowarzyszenie
Parlamentarzystów i Samorządowców Ziem Górskich
"Wybrani w Górach"
Stowarzyszenie
posiada wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów
międzynarodowych, finansowanych przez Dyrekcje Generalne Komisji
Europejskiej, Europejskie Fundacje:
Kinderpostzegels,
Visegrad Fund, Robert Bosch Stiftung i polskie: Fundacji Batorego,
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, Polskiej Fundacji Dzieci i
Młodzieży, etc. Przykładowe projekty (zrealizowane lub w których
stowarzyszenie było Partnerem):
„Pollachi
tra monti dlla Halle Aosta”, konferencja Wyszecheadzka z udziałem
premierów, ministrów, parlamentarzystów pt.:
„Sudety -
back to the future” i „Zrównoważony rozwój
górski”.
Członkowie stowarzyszenia są we władzach
międzynarodowych organizacji górskich (AEM, EM.).
Cele
stowarzyszenia to:
- wspieranie porozumienia, wymiany
informacji i doświadczeń, a także dialogu między swymi członkami
w celu lepszego poznania różnych aspektów górskiej
rzeczywistości; inicjowanie wspólnych działań wspierających
organizacje mieszkańców gór i w szeroko pojęty sposób
promowania solidarności między mieszkańcami gór ponad
podziałami politycznymi i partykularnymi interesami,
- wypowiadanie się w sprawach
górskich i reprezentowanie wspólnych górskich
interesów, a w szczególności interesów
społeczności wobec władz i opinii publicznej – w celu pełnego
uznania tożsamości mieszkańców gór, lepszego
rozumienia i docenienia specyfiki tej tożsamości,
-
informowanie członków stowarzyszenia, a także społeczności
górskich o polityce, przepisach prawnych i innych
uregulowaniach inicjowanych i wprowadzanych w życie przez władze
różnych szczebli. Propagowanie znajomości środowiska
mieszkańców gór i specyficznych dla górskich
rejonów.
Partnerzy6
Zespołów Szkół Ponadgimnazjalnych Kotliny Kłodzkiej,
Park
Narodowy Gór Stołowych,
Federacja
Agroturystyczna,
grupa
Eurodeputowanych,
Starostwo
Powiatowe w Kłodzku
Europejskie
Centrum Pracy
Odbiorcygrupa
300-400 maturzystów i absolwentów lat poprzednich (do
35 lat) z 6 szkół ponadgimnazjalnych o profilu: rolniczym,
hotelarskim, gastronomicznym i turystycznym z Kotliny Kłodzkiej
Główne
działania
-
organizacja dla grupy 35 maturzystów 3-tygodniowego kursu i
9-tygodniowej praktyki – rolnicy w alpażach uczą się produkcji
sera La Fontina, a pozostali - praktykują w hotelach i restauracjach
w Dolinie Cogne,
- organizacja dla ponad 200 osób
kursów językowych,
-
cykle kursów i seminariów, poradnictwo personalne i
zawodowe dla szkól ponadgimnazjalnych o w/w profilach, dot.
rolnictwa górskiego, agroturystyki, produktu regionalnego,
rzemiosła artystycznego, ekologii gór i zrównoważonego
rozwoju tych terenów, legislacji górskiej w UE,
- przekazanie młodym ludziom wiedzy
na temat standardów unijnych, obowiązujących w hotelarstwie,
gastronomii, turystyce, produkcie regionalnym - nauka prowadzenia
restauracji i regionalnego rzemiosła artystycznego,
- tworzenie eksperymentalnych winnic
oraz miejsc do wyrobu koziego sera,
-
tworzenie Centrum Informacji Powiatowej z 7 filiami w szkołach oraz
w bibliotekach (odległych od siedziby Starostwa nawet o 30 km) z
pełnym oprzyrządowaniem i oprogramowaniem, ze stałym łączem
internetowym,
-
zmodyfikowanie programów szkolnych (m.in. w oparciu o raport z
programu pilotażowego) i system nauczania zawodowego w w/w
dziedzinach, by absolwenci tych szkól byli konkurencyjni dla
rynku zachodniego,
- wyłonienie najlepszych uczestników
programu (po kursach, seminariach, wyjazdach oraz stażach) i
włączenie ich do prowadzenia wspólnie z ekspertami zajęć
dla następnych grup.
Okres
realizacji/stopień zaawansowania
październik
2004 - czerwiec 2007
Rezultaty
- podniesienie kwalifikacji osób
przede wszystkim ze wsi i małych miasteczek,
- zaangażowanie do pracy
partnerskiej jak największej rzeszy obywateli społeczności
lokalnej ( w tym także beneficjentów) w budowanie programów
rozwiązujących palące problemy bezrobocia,
- zorientowanie na proces i działanie
w kierunku poprawy istniejących oraz rozwoju nowych metod,
instrumentów i podejścia do problemów,
- zaszczepienie „good mountains
practices” w regionach górskich,
- wypracowanie nowego modelu
nauczania w szkołach, uwzględniającego ewaluacje programu
„Absolwenci 2004 w Aoście” i rozpoczęcie procesu dostosowywania
modelu edukacyjnego do potrzeb rynkowych.
Efekty
dodatkowe
Przyszłość
projektu:
podjęcie
działań uwzględniających kwestie horyzontalne określone w
programie EQUAL, zarówno dotyczące zrównoważonego
rozwoju górskiego, rozwoju regionalnego, budowę społeczeństwa
informacyjnego, politykę równych szans kobiet i mężczyzn i
promowanie dobrych stosunków pomiędzy regionami górskimi
Europy o różnych kulturach i tradycjach, - stworzenie strony
www, redagowanej także przez beneficjentów, - opracowanie
regionalnej książki kucharskiej, - opracowanie przez
stowarzyszenia: agroturystyczne, hotelarzy i restauratorów
oraz reprezentacje uzdrowisk wspólnie z Partnerami formuły
‘jarmarków produktu regionalnego” oraz systemu rezerwacji
miejsc a także programu praktyk w hotelach, domach wczasowych oraz
gospodarstwach agroturystycznych, a także w punktach
gastronomicznych.
Źródła
finansowania
Europejski
Fundusz Społeczny/ Inicjatywa Wspólnotowa EQUAL |