Dzień przedsiębiorczości szansą na lepsze przygotowanie uczniów Szkół Ponadgimnazjalnych do wejścia na rynek pracy!
Trzynasta edycja Dnia Przedsiębiorczości odbyła się w naszej szkole w środę, dnia 20 kwietnia 2016 roku. Uczniowie z klas: 1aT, 1bT, 1cT oraz starsi z klas: 2aT, 2bT, 2cT, 3bT udali się na jednodniową praktykę do zaprzyjaźnionych zakładów pracy, zgodnie z profilem nauczania. Uczniowie mogli przekonać się jak wygląda praca w danym zawodzie.
Poprzez udział w programie uczniowie mają możliwość:
- odbycia jednodniowej wizyty w wybranym miejscu pracy weryfikującej plany edukacyjne,
- zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
- pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
- doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
- zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.
Nasi uczeniowie o "Dniu Przedsiębiorczości": Oliwia D.
"W
tym dniu odbywałam jednodniową praktykę w obiekcie
gastronomiczno-hotelarskim Karczma Pod Sową. Na samym początku
musiałyśmy zapoznać się z procedurą HACCP (Analiza Zagrożeń Kontroli
Punktów Krytycznych), następnie rozmawialiśmy o zasadach BHP po czym
wraz z opiekunką poszłyśmy sprzątać pokoje. W pokojach trzeba było
zmienić pościel, wytrzeć kurze oraz poodkurzać. Po posprzątaniu Pani
pracująca pokazała nam jak parzy się różne rodzaje kaw, które potem
mogłyśmy wypić. Następnie ustawiałyśmy stoły dla wycieczki liczącej 34
osoby, rezerwującej wcześniej obiad. Kiedy grupa przyjechała musiałyśmy
rozdać ciepły posiłek, a następnie pozmywać naczynia. Pod koniec praktyk
uczyłyśmy się składać serwetki po czym zostawiłyśmy z koleżankami swoje
dane kontaktowe, w sprawie pracy w weekendy jako kelnerki. Na koniec
rozeszłyśmy się w miłej atmosferze. Według mnie było to ciekawe
doświadczenie, gdyż mogłam zobaczyć jak wygląda praca związana z
gastronomią i hotelarstwem od strony praktycznej. Na pewno nie jest to
łatwy zawód i aby go wykonywać trzeba to naprawdę lubić i mieć
jakiekolwiek chęci."
Dominika T.
”Podczas Dnia Przedsiębiorczości odbyłam jednodniową praktykę w ZPASie ( Zakład Produkcji Automatyki Sieciowej) w Przygórzu. Moja
praktyka trwała od godziny 8:00 do 13:00 pod opieką pani Wioletty
Traczyk. Przyglądałam się pracy na stanowisku SPECJALISTA TECHNICZNY DS
TRANSPORTU. Na początku mojej wizyty pani opowiedziała mi
czym jest Logistyka i jak wygląda praca na stanowisku SPECJALISTY
TECHNICZNEGO DO SPRAW TRANSPORTU. W następnej fazie opiekunka
oprowadziła mnie po magazynie znajdującym się tuż obok biura, oraz
pokazała jak wygląda załadunek i przygotowanie towaru do transportu. Po
powrocie do biura pani Wioletta wdrożyła mnie w pracę jaką wykonuje przy
biurku. Zapoznała mnie z pracą w programie Exel oraz w innym programie
wewnętrznym firmy. Moim zdaniem praca Logistyka posiada plusy jak i minusy. Jako
plusy uważam miłą atmosferę na stanowisku pracy, "ruchomy" czas pracy,
oraz kontakt z ludźmi z zagranicy ( umiejętność porozumiewania się
językami obcymi). Minusem pracy jest pełna dyspozycyjność (24h na
dobę). Duże obciążenie psychiczne i fizyczne pracą. Bardzo duża
odpowiedzialność za przygotowanie towaru do transportu oraz odpowiedni
dobór samochodu i znajomość jego gabarytów. Dzień
Przedsiębiorczości sprawił, że lepiej zrozumiałam czym tak naprawdę jest
Logistka w praktyce. Dzień w ZPASie oceniam bardzo pozytywnie i myślę,
że moja opiekunka równie dobrze oceniła moje zaangarzowanie.”
Jessica.K
Ten
dzień zapowiadał się stresująco. Przede mną pierwsza praktyka w tak
ekskluzywnym hotelu jakim jest obiekt Dr. Ireny Eris w Polanicy Zdrój.
Kiedy przekroczyłam próg hotelu, wszystko nagle zaczęło inaczej
wyglądać. Opiekun – Pan Paweł Rumowski- najpierw oprowadził mnie po
kuchni i zapoznał z jej organizacją - jak kucharze odbierają towar ,
gdzie notują i jak sprawdzają świeżość i jakość żywności itp. Kuchnia
jest bardzo dobrze wyposażona, żywność ma oddzielne ogromne zamrażarki w
których kucharze bez problemu swobodnie się poruszają. Miejsce na
warzywa , ryby i mięso, każdy produkt ma osobne stanowisko. Praca
naprawdę jest bardzo dobrze zorganizowana, każdy pracownik wykonuje ją
profesjonalnie. Nauczyłam się wielu nowych czynności podczas praktyki,
na przykład jakim nowym sposobem składać serwetki na sztućce, jak
przygotować stoły oraz zastawy, jak współpracować w grupie. Myślę, że to
zasługa pracowników hotelu, byli bardzo mili, pomocni, potrafili
wytłumaczyć niezgodności. Nauczyli mnie również co to jest praca w miłym
miejscu, tłumacząc, że praca nawet trudna może być trudna, ale miła i
przyjazna. Uważam, że praca w hotelu nie należy do łatwych, ale na pewno
do przyjemnych. Podziękowałam osobiście moim opiekunom, ale jest okazja
aby zrobić to jeszcze raz, więc chciałabym serdecznie podziękować całej
ekipie hotelu: dziękuję za miłe i pracowite kilka godzin spędzone w
Państwa hotelu, mam ogromną nadzieję, że wrócę do Państwa za rok na
dwutygodniową praktykę.
Joanna.H
Podczas Dnia Przedsiębiorczości
byłam na stanowisku magazyniera od godziny 9.00 do 14.00 w firmie "Auto
części Markiewicz" . Na początku oprowadzili mnie po magazynie później
sprawdzałam czy przyjęty towar jest zgodny z zamówieniem następnie
pomagałam przy umieszczaniu towaru na odpowiednich miejscach. W tym dniu
nauczyłam się również jak zamawiać towar oraz jak wypełnieniac fakture. Ewelina W. Podczas
Dnia Przedsiębiorczości znajdowałam się w firmie "Dom I Ogród Marta "
od godziny 8:00 do 13:00. Na początku ustaliliśmy jak będzie przebiegała
nasz współpraca, oprowadzili mnie po całej firmie, po czym dali mi za
zadanie sprawdzić towar czy jest zgodny z zamówieniem następnie musiałam
go metkować zgodnie ustalonymi przez sklep cenami, kolejnym moim
zadaniem było ustawić ten towar poukładać na półki, po czym musiałam
posprzątać kartony zanosząc je do magazynu. Osoba pracująca na
stanowisku kasjera pokazała mi jak prawidłowo wypełniać fakturę.
Serdeczne podziękowania wszystkim firmom i instytucjom za przyjęcie uczniów na praktykę! Lista firm, w których uczniowie NST realizowali Projekt Dzień Przedsiębiorczości:
SEWENTEEN, NOWA RUDA HELIKON-TEX, NOWA RUDA MÓJ DOM, NOWA RUDA ELEKTRON, NOWA RUDA CENTRUM KULTURY SPORTU I TURYSTYKI W RADKOWIE AIG S.C.,NOWA RUDA ZPAS S.A, NOWA RUDA MECHANIKA POJAZDOWA,LUDWIKOWICE SKLEP WĘDKARSKI, NOWA RUDA MATEO, NOWA RUDA GMINNY OSRODEK ZDROWIA PRO-MED., JUGÓW MERMES, NOWA RUDA B-EL BUDOWNICTWO- ELEKTRYCZNOSC, NOWA RUDA ARTYKUŁY SPOŻYWCZO-ROLNE I PRZEMYSŁOWE, NOWA RUDA PRZEDSIEBIORSTWO USŁUGOWO HANDLOWE, NOWA RUDA INLIS,NOWA RUDA KOMISARIAT POLICJI, NOWA RUDA ZODIAK NOWA RUDA MEBLOCHEM NOWA RUDA AUTO CZESCI NOWA RUDA MIEJSKI OSRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ NOWA RUDA ARDETEM & ZPAS , NOWA RUDA LEDI, NOWA RUDA HARENDA, LUDWIKOWICE INTERREX, LĄDEK ZDRÓJ STACJA NARCIARSKA, NOWA RUDA HOTEL BARDO, BARDO DR IRENA ERIS, POLANICA ZDRÓJ FAJ&KA, NOWA RUDA DWÓR GÓRNY, NOWA RUDA WISŁA, LUDWIKOWICE ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1, JUGÓW IBIZA, LUDWIKOWICE TRANSPORT –LOGISTYKA-SPEDYCJA, LUDWIKOWICE P.P.H.U., NOWA RUDA AGROL, NOWA RUDA BUD TRANS, NOWA RUDA HUSKY EXPRESS, NOWA RUDA DOM I OGRÓD, NOWA RUDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA, NOWA RUDA AUTO COMFORT , NOWA RUDA COLORADO, KŁODZKO KOPACZ REKLAMY, NOWA RUDA EMI, ŚCINAWKA SREDNIA ORTJOHAN-POLEN, NOWA RUDA USŁUGI POLIGRAFICZNE, NOWA RUDA USŁUGI REMONTOWO WYKONCZENIOWE, NOWA RUDA KAM-BRUK, RADKÓW BIERC AUTO SERWIS, NOWA RUDA ZDROWIE, WOLIBÓRZ AUTO SERWIS, SCINAWKA SREDNIA SERWIS OGUMIENIA, NOWA RUDA T&T, NOWA RUDA TRANSMEN, NOWA RUDA DELCO, ZĄBKOWICE F.H.U M2, ŚCINAWKA ŚREDNIA AUTO SERWIS, NOWA RUDA MATPLAST, NOWA RUDA C.S.M ‘’TURBO-HAŁDA, NOWA RUDA INSTAL-ELEKTRO, GŁUSZYCA SOWA, SOKOLEC AGROTURYSTYKA, ŚCINAWKA GÓRNA CINEMA 3D, KŁODZKO AGENCJA INFORMACJI GOSPODARCZEJ, KŁODZKO
Autorka: Dominika Goj
Koordynatorem projektu w naszej szkole
jest pani Marta Augustynowska-Klincewicz.
|